Modette

SYSTRAR: vi måste våga

Igår blev jag nästan kidnappad. Tror jag. Hoppade in i en taxi igår kväll runt kl.20 här i New Orleans för att åka hem och byta om lite snabbt.


Efter lite kallprat om bl.a. att jag är här för filmfestivalen säger taxichauffören:
-”yea I’m actually writing a horror movie myself”.
Jag ba: -oh really?
-“yes it’s a taxi horror movie”
...*ojdå okej det var lite olustigt?*, Tänker jag...
-”it’s about a guy kidnapping girls that gets in his taxi”, fortsätter han.
Här någonstans börjar jag få panik och förstår inte om jag ska tolka det som ett hot, om han vill att jag ska bli rädd, eller om han bara är lite socialt konstig och inte fattar att detta kan upplevas som olustigt för mig.
Vad fan gör jag?!? Tänker jag.
Jag fortsätter prata med honom och försöker bedöma hur knäpp den här människan egentligen är.
Tänker:
1. *borde jag kasta mig ut i farten?*
2. *pinsamt det blir om jag kastar mig ut och han egentligen är helt reko?*
...och samtidigt börjar han berätta hur olika knappar på instrumentbrädan skulle kunna göra så att baksätet rullas bakåt och jag hamnar i bagageluckan?!...
3. *om jag försöker kasta mig ut nu och dörren är låst kommer han GARANTERAT trycka på den där jävla knappen om han har en sån på riktigt* (det finns ju knäppgökar som bygger källarhålor till kvinnor- en som fantiserar om att kidnappa kvinnor i sin taxi kan nog fixa en sån anordning..)
4. *ska jag ta strypgrepp på honom här ifrån baksätet istället??*
Innan jag hann sätta igång med strypgreppet kom vi fram till hotellet och han släppte av mig- skönt för alla inblandade..


Det blir ju väldigt komiskt nu när allt gick bra, men skämt åsido är ju detta en verklighet för oss kvinnor. Vi måste akta oss, vara beredda, vara smarta. Det finns män där ute som är sjuka, och som unga kvinnor är vi extra utsatta.


Jag tittar mig över axeln, går inte med hörlurar, skyndar mig hem, visar händerna (har läst att man inte ska ha händerna i fickorna- att visa händerna utstrålar mer styrka och gör en till ett svårare offer), undviker att hoppa in ensam i en taxi med en manlig chaufför och gör konstant riskanalyser i mitt huvud.


Det är så sorgligt att det är vår verklighet. Men man ska fan hellre kasta sig ut i farten en gång för mycket än för lite. Det är ALDRIG pinsamt att försvara sig/fly i en situation man upplever som potentiellt farlig. Jag tror att  kvinnor som blivit utsatta ofta vetat om att de befunnit sig i en farlig situation redan innan det varit 100% bekräftat, men pga. sociala koder inte gjort något innan det varit föe sent.. för ”tänk om han inte vill våldta mig”...


Exempelvis: man springer inte om någon börjar prata med en, även om magkänslan säger att något är fel. Man skriker inte för än någon fysiskt attackerar en. Man kastar sig inte ut ur taxin trots att man känner att det är olustig stämning. Man väntar tills det är bekräftat att någon verkligen tänker kidnappa/våldta/döda... Och då är det ju ofta för sent.

Man måste vara proaktiv i såna situationer. Och vi måste hjälpas åt att skapa en kultur där vi vågar agera innan det är för sent! Där vi vågar lita på våra magkänslor. Jag litar på min magkänsla och jag upplevde att det var en dålig situation. Hade han tagit en sväng åt ett håll jag tyckte kändes fel hade jag på riktigt kastat mig ut. Och det hade ju blivit himla pinsamt!.. eller inte! Beroende på hur vi väljer att se det. 

Vi vet ju fortfarande inte om han jag åkte med igår faktiskt är sjuk. Han kanske kommer kidnappa någon. Kanske var det bara lyckliga omständigheter som gjorde att det inte blev jag. Jag kanske var för nykter. Kanske var för lång för hans smak. Kanske var för verbal och babblade för mycket med honom (i ren panik). Man vet aldrig.

Men jag hoppas att nästa tjej som känner olustig eller hotfull stämning i hans taxi, eller i något annat sammanhang med någon man någonstans i världen, vågar springa eller försvara sig INNAN det är bekräftat att personen verkligen försöker våldta, kidnappa eller döda.

Dom är ofta starkare än oss. Vi måste vara smartare, snabbare och mer handlingskraftiga. Vi måste våga!

(Det kan bli pinsamt, eller i värsta fall kanske man till och med får ta juridiska konsekvenser för att man råkar försvara sig i onödan EN GÅNG. Men i realiteten är det ett billigt pris att betala för sin egen säkerhet, och i praktiken har jag svårt att se att det skulle bli juridiska konsekvenser över huvud taget.. Man ska ju bara agera om man verkligen upplever att situationen är farlig och man har sällan så himla fel.. Vill ju inte råka uppmana till våld här.. men ni är smarta, ni fattar! puss)

#feminism #krönika

louisebennhult

Usch vad obehagligt... Tur att ingenting hände!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress